Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΩΜΗ ΖΥΜΗ !

Σκεφτήκατε ποτέ, ότι το να δοκιμάσετε ωμή ζύμη, ακόμα και αν δε περιέχει αυγά, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης;

Και σε ποιον δεν αρέσει να δοκιμάζει τη ζύμη από τα υπολείμματα που έμειναν στο μπολ; Και όμως τελικά, δεν είναι ασφαλές και ο λόγος είναι ένα συστατικό : το αλεύρι.

pexels-photo-1070897

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), το βακτήριο που βρίσκεται στο ωμό αλεύρι και προκαλεί συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης είναι το Escherichia Coli, το οποίο απελευθερώνει τη τοξίνη Shiga. (Shiga toxin-producing Escherichia coli – STEC).

Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC οδηγεί σε πόνους στην κοιλιά και σοβαρή διάρροια, συνήθως συνοδευόμενη από αιμορραγία και εμετό με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού, από την απώλεια υγρών.

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), είναι μια μορφή νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δηλαδή παιδιά κάτω των 5 ετών όπου συχνά παίζουν με τη ζύμη και βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα, οπότε χωρίς να την καταναλώσουν ενδέχεται τα παθογόνα βακτήρια να εισέλθουν στον οργανισμό τους.  Ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξίσου ευάλωτοι λόγω ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής

Το E. coli  αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1983, όταν προκάλεσε επιδημία γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ λόγω της κατανάλωσης μισοψημένων χάμπουργκερ. Αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα όπως μοσχαρίσιος κιμάς αλλά και το μη παστεριωμένο γάλα, οι χυμοί, λαχανικά και αλλαντικά. Οι νέες έρευνες έρχονται να προσθέσουν σε αυτή τη λίστα και τα ξηρά προϊόντα όπως είναι το αλεύρι. Ο κίνδυνος, δε βρίσκεται μόνο στις ζύμες που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι αλλά και στις έτοιμες συσκευασίες που προμηθευόμαστε από το σουπερμάρκετ. Οπότε πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών των ΗΠΑ, με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal Of Medicine Study τονίζουν παρόλο που το αλεύρι είναι ένα τρόφιμο χαμηλής υγρασίας μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια. Όμως όταν ψηθεί η ωμή ζύμη και κατά συνέπεια το ωμό αλεύρι, η πλειονότητα των παθογόνων βακτηρίων που ενδέχεται να βρίσκονται σε αυτή, εξουδετερώνονται.

pexels-photo

Ορισμένα tips :

  • Μη καταναλώνετε ωμή ζύμη για κέικ, ζυμαρικά, πίτσα, κρέπες και γενικά ζύμες που χρησιμοποιείτε ωμό αλεύρι και φυσικά ωμό αυγό! Υπάρχει λόγος που ψήνουμε στο φούρνο.
  • Προσοχή στα παιδιά! Το να μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας είναι μια πολύ ευχάριστη ασχολία αλλά προσοχή καθώς τα δάχτυλα που πολλές φορές βάζουν στο στόμα, αποτελούν πηγές μόλυνσης.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες τις εκάστοτε συσκευασίας σχετικά με τη θερμοκρασία και την ώρα ψησίματος σε έτοιμα προϊόντα ζύμης και να φυλάσσετε το προϊόν ζύμης στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο.
  • Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Το αλεύρι, είναι συστατικό που μπορεί να εξαπλωθεί και να μολύνει και άλλα τρόφιμα, λόγω του ότι είναι σε κόκκους.
  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, τις επιφάνειες εργασίας και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

 

Leave a comment