Πως χειριζομαστε τα βραστα αυγα που μας εμειναν μετα τις γιορτες

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη! Πως συντηρούμε όμως μετά όλα αυτά τα βραστά αυγά;

705d20562f2760a7d55b12d8da072fa704afec19
Αρχικά τα βάφουμε για το τσούγκρισμα την ημέρα του Πάσχα, για διακόσμηση στο σπίτι αλλά και σε φαγητά όπως στα τσουρέκια! Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα βραστά αβγά πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία εβδομάδα, από τη στιγμή που τα ετοιμάσαμε.
Αφού κρυώσουν, πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο καθώς αν τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα, βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν. Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης των τροφιμογενών παθογόνων είναι μεταξύ 10-60°C. Οπότε τα βαμμένα αυγά που είχαμε διακοσμήσει στο σπίτι και αυτά που είχαμε βάλει στα τσουρέκια καθώς είναι σε θερμοκρασία δωματίου, απαγορεύεται να τα καταναλώσουμε.

PASXATSOUREKI_750555302
Με την αποθήκευση των βραστών αυγών στο ψυγείο δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες (5°C). Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο με το κέλυφος είτε ξεφλουδισμένα μέσα σε αεροστεγές τάπερ.

Pick eggs from the refrigerator
Γενικότερα, υπάρχει η εντύπωση ότι τα βραστά αυγά είναι πιο ασφαλή από τα ωμά καθώς είναι μαγειρεμένα και επίσης θεωρούμε ότι εάν ένα αυγό έχει χαλάσει μπορούμε να το αναγνωρίσουμε εύκολα λόγω της άσχημης οσμής του. Αυτό το διαψεύδει η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και ενημερώνει ότι στα βραστά αυγά είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν βακτήρια, λόγω των ζημιών που δημιουργούνται στο κέλυφος τους κατά το βράσιμο!
how-to-boil-eggs_01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s